Kunst in de Buitenruimte

Kunstfestival zet zich in voor behoud van kunst in Schiebroek

De vrijwilligers van Kunstfestival Schiebroek-Hillegersberg zijn bewoners en kijken ook graag of hun directe omgeving verfraaid kan worden.

Als er ruimtelijke ordening projecten zijn die de leefbaarheid van dit gebied aantasten, dan wordt getracht om er, door middel van een kunstproject, een positieve draai aan te geven.

In 2002 organiseerden zij De Kunstlijn. Een kilometer lang schilderijen in het thema “Beweging” bij de aanleg van de HSL en, in nauwe samenwerking met het Hout-en Meubileringscollege, objecten op de rotondes aan de Ankie Verbeek-Ohrlaan en de Abeelweg. 

In 2004 werd ‘Kunst in de Singel’ georganiseerd in samenwerking met de Turkse Vereniging Schiebroek. Ruim veertig, van restafval samengestelde objecten, vonden een plekje in de Kastanjesingel.

In 2008 werd De Vensterbank van Schiebroek gerealiseerd als reactie op de grootschalige kap (3600 bomen) en herinirichting van het Schiebroekse Park.

Kunstenares Yvon Koopman bedacht het concept.

Deelgemeente, Rotterdam The Hague Airport, Gemeente Rotterdam, Rabobank en vele bewoners van Schiebroek kochten een reuzenpot met krentenboom.

Het project won twee Rotterdamse prijzen, waardoor de realisatie van vijftien potten mogelijk werd.

De Vensterbank van Schiebroek zal  in verband met de aanleg van de A16 mogelijk verplaatst moeten worden. De Gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat hebben toegezegd dat het kunstwerk behouden blijft. In overleg zal een nieuwe bestemming worden gezocht.

In 2016 zette de gemeente Rotterdam een aantal kunstwerken op de ‘weesbeeldenlijst’. Dat betekent dat de gemeente niet langer geld wil steken in het onderhoud van die kunstwerken. Een van de werken is ‘De Obelisk” van Tjalling Idenburg. De Obelisk, in de volksmond ook wel ‘De Zonnestraal’ genoemd, staat bij de Schiebroekse Parkflat. Het beeld valt niet meer weg te denken. Wijkbewoonster Maureen Hidskes vond dat het beeld niet uit Schiebroek weg mocht en schakelde de gebiedscommissie en het Kunstfestival in. Inmiddels heeft de gebiedscommissie heel genereus het benodigde bedrag voor adoptie ter beschikking gesteld, is Kunstfestival Schiebroek-Hillegersberg adoptie-ouder van de Zonnestraal en blijft het beeld behouden voor Schiebroek.