De Vensterbank van Schiebroek

De Vensterbank van Schiebroek

Aan de rand van Schiebroek ligt ons mooie Schiebroekse Park. Aan de totstandkoming van het park hebben bewoners van Schiebroek ooit een bijdrage geleverd. Toen het park in 1965 werd ingericht was het nog wat kaal. Bewoners uit alle delen van Schiebroek hebben er toen hun ‘overtollige’ stekjes en plantjes gebracht. Dat maakte het Schiebroekse Park een bewonerspark. In 2005 werd het park, vanwege de veiligheid voor Rotterdam Airport, heringericht en in juni 2006 feestelijk geopend.

Nu, anno 2007, is ons ‘nieuwe’ Schiebroekse Park weer wat kaal, zeker op de grens tussen park en de Doenkade. 

De vrijwilligers van het Kunstfestival, als bewoners van Schiebroek ook gebruikers van het park, constateerden dat die kaalheid een groot minpunt is. Als je halverwege het park loopt, zie je de vele (vracht)auto’s op de Doenkade en kom je wat dichterbij dat zie je ook nog eens het benzinestation. En dan hebben we het nog niet over de geluids- en stankoverlast van de Doenkade.

Dat heeft ons aan het denken gezet. Letty Bekedam, portefeuillehouder van de Deelgemeente, sprak bij de opening in 2006 over het gebrek aan geld om alles te beplanten en het idee om herinneringsbomen te planten. 

Het Kunstfestival besloot hiervan een nieuw project te maken, voor en door de bewoners van Schiebroek. Kunstenares Yvon Koopman heeft het project De Vensterbank van Schiebroek ontworpen en vormgegeven.

Op de grens tussen park en Doenkade werd in 2008 ’“De Vensterbank van Schiebroek”, gerealiseerd, een verzameling kleurrijke grote potten van polyester. De potten hebben het model van een normale terracotta bloempot met rand aan de buitenzijde, in alle kleuren van de regenboog, zijn 1.80 m. hoog en hebben een doorsnede van 2.50 m. Reuzenpotten dus, zonder bodem. In de potten is een boom geplaatst, de zogenaamde krentenboom, die in alle jaargetijden een lust voor het oog is. 

Op 11 april 2008 was de officiële opening van De VENSTERBANK VAN SCHIEBROEK.

Nieuwgierig naar het beeldmateriaal? Elders op deze site kunt u het fotoalbum inzien!

GROENE DUIM en ROTTERDAMIDEE STEUNEN DE VENSTERBANK VAN SCHIEBROEK

De Gemeente Rotterdam heeft het project van het Kunstfestival DE VENSTERBANK VAN SCHIEBROEK beoordeeld en beloond met een GROENE DUIM.
Op 16 november 2007 vond de feestelijke uitreiking plaats in de Burgerzaal van het stadhuis in Rotterdam.

Portefeuillehouder Letty Bekedam van de Deelgemeente Hillegersberg/Schiebroek, heeft zich bijzonder ingezet om deze nominatie tot stand te brengen.  

Eind november 2007 werd in het World Trade Center een bijeenkomst gehouden waarbij indieners van een RotterdamIdee een ‘match’ konden maken met aanwezige bedrijven, banken en fondsen.

Hoewel ‘De Vensterbank van Schiebroek’ niet tot de prijswinnaars behoorde, werd er toch een drietal ‘matches’ gemaakt. Gemeentewerken zegde toe voor de grond te zorgen die in de potten moet komen (4 kuub per pot). Met het Rotterdams Milieu Centrum zijn afspraken gemaakt over informatieuitwisseling en met de World Trade Centerclub hopen we binnenkort nadere afspraken te maken.

DE VENSTERBANK VAN SCHIEBROEK is verhuisd!

In verband met de aanleg van de verbindingsweg A16 Rotterdam, is de Vensterbank van Schiebroek verhuisd naar de Ankie Verbeek-Ohrlaan. De potten zijn ‘ontgroend’, de krentenboompjes zijn ingekuild en de potten zijn voor restauratie naar de fabriek van Paul Roodnat in IJmuiden teruggegaan. In juni 2021 werden ze geplaatst op een grondwal, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, aan de AVO-laan. Een prachtige plek, waar ze weliswaar wat dichter bij elkaar staan, maar de functie van landmark nog volledig tot zijn recht komt. De grondwal is ingezaaid met een mengsel van wilde bloemen om de biodiversiteit te verbeteren.

DE VENSTERBANK VAN SCHIEBROEK is mogelijk gemaakt door:

Bewoners van Schiebroek 

Deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek

Rotterdam Airport

Gemeente Rotterdam Groene Duim

RotterdamIdee

Stichting Daniël van der Vorm

Possehl B.V.

Rabo Bank

Gemeentewerken Rotterdam

Stichting ter Bevordering Volkskracht

HEMA

Stichting Humanitas Rotterdam

Optima Grafische Communicatie