De Vensterbank

De geschiedenis van de reuzenpotten, Schiebroek 2008

Januari: Bij de firma Paul Roodnat in IJmuiden wordt hard gewerkt aan de productie van de reuzenpotten die half april 2008 in het Schiebroekse Park zullen worden geplaatst.

Allereerst is er een model gemaakt van de pot. Kunstenares Yvon Koopman heeft daarbij de maten iets bijgesteld: de pot wordt 20 centimeter hoger (200 cm) opdat hij een stukje de grond in kan. Dat verhoogt de stabiliteit. Hij wordt ook iets smaller (220 cm doorsnee). Op de foto’s kunt u zien hoe het model is opgebouwd. Na de lattenconstructie wordt met polyester verder gewerkt. Vervolgens wordt de mal gemaakt. Deze zal half februari gereed zijn, waarna de productie van de reuzenpotten kan beginnen.

28 februari: De mal is klaar, wat later dan gepland, maar het is een fraai gezicht. Volgende week begint de productie van de potten. En nu maar duimen dat ze alle vijftien (!) klaar zijn in april.

29 februari: de ‘geboorte’ van de eerste rode pot! 

Op 11 maart zijn er zes potten klaar: twee rode, twee gele en twee blauwe. De eerste oranje pot is in de maak. Het pigment dekt niet in een keer, dit moet twee keer opgebracht worden.

Op donderdag 27 maart in alle vroegte opnieuw naar IJmuiden, naar de firma Paul Roodnat. De Firma Zwatra Transport heeft twee grote wagens gestuurd. Zij vervoeren de potten van IJmuiden naar Zuidland, waar de potten in een grote stofvrije en verwarmde loods voorzien zullen worden van een speciale coating. Het blijkt een enorme klus die behoedzaam moet worden uitgevoerd, maar dat is de chauffeurs van Zwatra Transport, Frans en Rob, wel toevertrouwd. 

Om te kunnen vervoeren zijn er twee potten in elkaar gezet. Op de eerste trailer gaat zes stel potten, op de tweede ‘bakwagen’ de laatste drie potten en de vorkheftruck, die nodig is om de potten van de wagens en van elkaar af te halen in Zuidland. Van 8.00 uur tot 11.00 uur wordt er geladen in IJmuiden en dan begint de reis naar Zuidland.

De potten zijn met spanbanden gesjord en onderweg wordt nog eens gestopt om alles goed te controleren. Er is nogal wat bekijks, er zijn veel mensen die fotograferen; het is ook een heel leuk gezicht. Je wordt er op deze grijze dag nog vrolijk van!

In Zuidland aangekomen, blijken Frans en Rob ongekende kwaliteiten te hebben. Het was de bedoeling dat de potten met de vorkheftruck stuk voor stuk over het pad naar de loods zouden worden gebracht. Rob en Frans denken daar anders over, ze manoeuvreren zo behendig dat het ze lukt om de wagen in de loods te krijgen, waar de potten afgeladen worden. Om 16.00 uur is de laatste pot geplaatst! 

Dinsdag 8 april zullen de potten van Zuidland naar Rotterdam worden vervoerd.Daar worden ze geplaatst en voorzien van aarde en water. Vrijdagmorgen gaan de bomen erin, ‘s middags is de opening. Wat een spannende week wordt dat!

8 April

Vroeg opgestaan, maar we komen toch in een file terecht. Plotseling zien we de wagens van Zwatra rechts van ons voorbijrijden; zij nemen een weg ‘tussendoor’. We rijden achter hen aan. Het gaat even verkeerd, maar dan komen we toch nog rond half negen aan in Zuidland.

De coating is inmiddels uitgehard, de kleuren onaangetast, evenals de glans. Prachtig gezicht al die potten in die loods. 

Dan begint het laden, veel sneller dan de eerste keer. Geen wonder: de mannen weten wat ze te wachten staat. Maar ook nu gebeurt het met de grootste aandacht en dat vergt tijd: rond 12.00 uur weg uit Zuidland en het is rond het middaguur dat de wagens aankomen in Schiebroek. 

Parkeren kan aan de Hazelaarweg en daarvandaan wordt met de vorkheftruck en een kleine wagen van Gemeentewerken twee stel potten gebracht naar de plaats van bestemming. Al met al duurt het nog een behoorlijke tijd voordat de potten allemaal staan. De dag voor de werkmensen is voorbij, morgen begint het vullen met aarde. De krentenbomen staan op de kwekerij en zullen waarschijnlijk in bloei staan! 

9 April: vannacht heeft het gevroren en als wij om half acht aankomen, staat de rijp nog op de potten. Er zijn al een paar potten omgedraaid en geplaatst, zorgvuldig en met de waterpas helemaal goed gezet. Als de dag vordert krijgt de zon steeds meer grip op het landschap. Het ziet er fantastisch uit. De potten staan op hun plaats én zijn gevuld met aarde en agrikorrels.

Er is de hele dag veel bekijks en commentaar. Het leukste commentaar komt van een paar scholieren: ‘Waar zijn die bekers voor…”

Yvon Koopman heeft een boel uit te leggen!

Hulde aan ‘onze’ chauffeurs Rob en Frans van de firma Zwatra Transport, die vanmorgen om 6.00 uur op pad gingen om 15 reuzenbloempotten van IJmuiden naar Zuidland te brengen.

 10 April: De dag begint heel zonnig. Vrachten aarde worden aangevoerd om de nog resterende potten te vullen. Rond het middaguur worden de bloeiende krentenbomen gebracht en geplant. Het is een fantastisch gezicht!

11 April: Het is zover. Om 16.00 uur is de opening van de Vensterbank. Al vroeg komt de tentbouwer, gevolgd door de cateraar. Het is wat passen en meten, maar het lukt allemaal. Aan de Hazelaarweg worden de parkeerbordjes opgehangen en de brugleuning wordt versierd met ballonnen. Het is een feestelijk gezicht. 

Rond half vier arriveren de eerste gasten. Om vier uur cirkelt een klein vliegtuig met de tekst: Vensterbank Schiebroek nu open!  Om half vijf vertelt Marineke de toehoorders kort hoe de Vensterbank er gekomen is en met name dankzij wie. De steun van Rotterdam Airport en de Deelgemeente, de Groene Duim van de Gemeente Rotterdam, de vele wijkbewoners die een bedrag overmaakten, de grote sponsors als Possehl BV en de Rabobank. Ook de fondsen Volkskracht en Daniël van der Vorm worden niet vergeten. Een speciaal dankwoord is er voor Cees van Hal, ontwerper van het logo van De Vensterbank. 

Namens de deelgemeente voert Letty Bekedam het woord en Desiree Breedveld spreekt namens Rotterdam Airport.  

En dan moet er geopend worden. Rotterdamse wethouder Kaya is de weg kwijt geraakt, dus op hem hoeft niet gewacht te worden. Joke Holdtgrefe stapt als eerste op de ladder, gevolgd door Letty Bekedam (beiden Deelgemeente) en Desiree Breedveld (Rotterdam Airport).

Gewapend met een vrolijk gekleurde gieter stappen ze gewoon in de pot en begieteren de bloeiende krentenboom. 

En dan is het tijd voor een hapje en een drankje; de certificaten en kunstwerkjes van kunstenares Yvon Koopman vinden hun weg naar de sponsors.

Het is een sfeervolle afsluiting van ons prachtig kunstzinnig groenproject De Vensterbank van Schiebroek.

 

« van 11 »